Värt att tänka på vid köp av Karl!

Ursprung
Den tama mannen har funnits som sällskap och bruksman till kvinnor så långt tillbaks i tiden som vi kan minnas. Användningsområdena har givetvis växlat, allt från jakt och jordbruk till dagens rena sällskaps- och avelskarlar.

Praktiska råd & tips inför köpet
Det första du ska fundera på är om du verkligen har tid med en karl.
En karl är ingenting man lättvindigt kan lämna bort till vänner och bekanta. Ännu finns inga godkända pensionat i Sverige. Lyckligtvis är karlar idag accepterade i de flesta offentliga miljöer. Det är dock ej tillrådligt att ta med karlar överallt. Exempelvis butiker brukar framkalla nervositet och i vissa fall aggressioner. Det är inte ovanligt att man ser oroliga och gnällande karlar väntandes vid kassan.

Även om du anser dig ha tid över till både en och två och kanske tre karlar vill vi inte rekommendera mer än en.
Ofta visar de oro och till och med svartsjuka om ”matte” bryr sig för mycket om andra karlar!

Kostnader
Det är givetvis något som man bör tänka på innan man skaffar karl. Att ha karl är inte billigt. En karl äter mycket och behöver kläder, bil mm. En duktig arbetskarl kan ofta själv tjäna ihop till sitt uppehälle.

Har man en skicklig jägarkarl kan han bidra till hushållet med bland annat älgkött.
På höstarna kan man till och med se hur karlar beger sig ut i flock för att jaga älg. Se till så att just din karl har tillstånd, dvs. licens, för detta annars bör man inte låta dem löpa omkring hur som helst i skog och mark. Om din karl saknar det rätta intresset för jakt kan du kanske istället träna honom till att bli en skicklig bär- och svampplockare.

Med hjälp av klicker och belöning i form av t ex öl eller annan alkoholhaltig dryck kan du säkert även få din karl att laga lättare måltider. Men tänk på att dela upp belöningen i små, små delar, annars kan inlärningen tvärtom fördröjas!

Allmän skötsel
För att din karl ska få leva ett långt, friskt och lyckligt liv behöver han god mat, frisk luft, daglig motion och någon eller några aktiviteter som inspirerar honom. Tänk även på att hålla din karl vacker. Västerbottningen är vanligen renlig av sig och sköter det mesta själv till exempel ansning av skägg och naglar. Tandvård och trimning av huvudhår bör man överlåta till en fackman.
OBS! All kupering av karlar är strängt förbjudet i Sverige, sådant kan till och med medföra rättsliga följder!

Uppfödare eller infångande av karlar
Än så länge är det inte så vanligt med avelsprogram för karlar i Sverige, men det har varit på gång ett tag nu. Tills dess att en kontrollerad uppfödning och avel av män kommer igång, är det bara att välja ut och plocka hem en lösspringande karl på gatan.

Några av dom är otroligt lättfångade och låter sig mutas med hopp om en snaps eller några glas öl.

För de som är lite mer svårfångade ger vi dig rådet att ta på lite lättare klädsel och ett stänk parfym för att dra till dig uppmärksamheten. Bjuder du dessutom hem din karl på både middag och lite god alkoholhaltig dryck brukar det inte vara något problem att sedan få dom att stanna.