Vad gör hormonerna?!

Många av er läsare har hört av sig till mig och frågat vad hormonbehandlingen egentlgen gör, tänkte jag gå in lite extra på, vad som faktiskt händer och vad som kan gå fel.

Till att börja med är det lite beroende på om man är TS-tjej eller TS-kille av 2 olika skäl, för det första tar man olika medeciner och för det andra vill man ha 2 olika resultat.


Detta händer

TS-tjejer tar östrogen-piller eller plåster och Testostedronblockerande. Detta ska ge dom kvinnligaformer, samtidigt sänka sitt testosteron intag som dom redan har, resultatet syns inte fören 1-3 år med hormonbehandling och rösten påverkas ej av hormonbehandling.

TS-killrna är jag inte fullt lika insatt i, men dom tar testosteron-spruta och någon testo-gel (rätta mig om jag har fel). Detta ger TS-killarna mörkare röst, utvecklar hårväxt på kroppen så som skägg, ben, bröst etc och även muskelförändring i kroppen.


Rösten

Som jag tidigare skrev förändras endast rösten hos TS-killarna, men hur gör vi TS-tjejer?! Det är nämligen såhär, när man kommit till 2 steget i utredningen får man på börja sina hormoner och skickas vidare till något som heter logoped, han/hon lär personen att lägga rösten på rätt sätt när man pratar. Dock behöver inte alla göra detta, allt beror på hur man ligger i tonartmässigt.

Om det finns intresse kan jag demonstrera genom ett videoklipp, men endast om det finns intresse av det!


Detta kan hända

Precis som alla medeciner kan även hormonbehandlingen ge mer eller mindre mysiga biefekter, dock vanligt hos äldre ts-personer runt 45 - 65 år, men kan också uppkomma hos yngre. Det som står nedan gäller främst TS-tjejer, men skulle tro att det är liknande för TS-killarna också.

Problem som kan uppstå är:

* Blodpropp
* Hjärtinfarkt
* Sätta leven ur full funkton, värsta fall slå ut den.


Självmedecinering

Här i Sverige får man inte ut hormoner fören man kommit till fas 2 i sin utredning, vilket kan ta 1 år eller mer. Det är en av många anledningar till att många TS-personer väljer att självmedecinera sig och det har sina risker. För vissa går det bra för och andra inte. kormonerna kan beskrivas enklast som p-piller tex ''Bara för att Elin tål dom behöver det inte betyda att Linda gör det också''. Det är väldigt indeviduellt och därför bör man få det utskrivet av läkare. Iaf, oavsett hormoner klassas det som drogor, men TS-tjejer har det betydligt enklare att få hem sina produkter än vadTS-killarna har eftersom det är ett liknande prepparat som finns i anabola och därför ibland kan stoppas av tullen..... Men att självmedecinera sig är inte billigt heller, det kan gå på 1000 - 1500 kr för 1 månads behandling och man får helt enkelt fråga sig själv om det är värt det eller ej!


 

1 Victoria :

skriven

Heter Victoria